teisipäev, mai 26, 2009

Vahepealsed katsetused

Paistab, et hakkame vist ikka 3d filmi tegema, sellega seoses on saanud vahepeal veidi ideid katsetatud. Käisin ükspäev linnas ringi ja klõpsisin tihedalt pilte, millest pärast monteerisin väikesed videod. Kuna üks pilt tuli umbes 1 sammu peale, st. 1f=0,8m mis tähendab et 30f/s -> 30x0,8=24m/s -> 2,4x36km/h = 86km/h kihutamine. Käisin Toomemäel, Raekoja platsil, Kassitoomel ja veel siin-seal, aga rohkem kui paari klipikest pole praegu viitsinud ära stabiliseerida.

Raekoja plats

Raekoja klipp: pildistatud resos 1600x1200, umbes 1 samm = 1 freim. Kahekordne stabiliseerimine, esimene kord rohmakalt pos ja rot, teine kord täpsem automaatikaga pos ja rot. Lisaks kihi positsiooni animatsioon null'i külge kinnitatuna, et servad sisse ei vajuks. Alguses on tehtud ka läätse moonutuse eemaldus ning stabiliseeritud-kadreeritud lõppvariandil see jälle peale lastud. Väike võdin on külgedel sees, see tuleneb peamiselt sellest, et kui käies kaamera käes edasi-tagasi liigub, tekivad parallaksi erinevused kaadrite vahel ning seda stabiliseerimisega ei paranda. Kuskil ikka asjad loksuvad veidi. Lõpus, kus rohkem värisema hakkab, on teine stabiliseerimise kord tegemata. Video 1280x720

Vaata seda siit (1280x720 14,4MB): raekoja platsi video

Munakivi

Munakivi tee toomelt alla: samuti 1600x1200. Põhioperatsioonid samad mis Raekoja platsi klipil, aga stabiliseerimisel on vahepeal positsiooni muudetud kuna objektid kadusid mingil hetkel kaadrist ära ja keskel polnud midagi piisavalt suurt, mida träkkida. Jõnksud tulevad veidi jäikadest kurvidest kihi animeerimisel, ei tulnud meelde parandada enne kui juba välja lastud sai ja siis enam ei viitsinud.

Vaata seda siit (1280x720 4,65MB): toomelt alla

Väike ilupilt ka, põlve otsast tehtud time-lapse pilvedest (30mb fail, 1280x720 mpeg2), hiljem stabiliseeritud.

Vaata siit: pilvede time-lapse

kolmapäev, mai 06, 2009

3d paadiralli

Vahepeal sai veidi jälle tegeldud 3d filmi teemaga, nimelt ehitasin valmis kaamerate rig'i, millele saab peale sättida kaks Canoni HV30 kaamerat. Reguleerida saab kaamerate vahelist kaugust, koondumise nurka ja kaamera positsiooni edasi-tagasi. Juurde on vaja teha mõistlikum üles-alla nurga reguleerimine (praegu käib papitüki vahele toppimisega).

Paadirallil katsetasime kaamerate süsteemi esimest korda pikemalt. Välja tulid järgmised ebakõlad:
1) interlace on puhas jama
2) rolling shutter on puhas jama
3) optiline stabilisaator kahe kaameraga on jama
4) exposure lock vaja peale panna

Järgmistel kordadel katsume seda siis mitte ära unustada. Üldiselt on see osa materjalist, mis võdisemise tõttu nässu ei läinud, enam-vähem. Kaamerad olid täitsa korralikult joondatud ja kaduma läks servast kõige rohkem 50 pikslit. Nüüd vaja veel Ahhaas ka vaadata ja siis katsetada ning nuputada, et süsteemid paremini tööle hakkaksid.

kolmapäev, aprill 08, 2009

Videoclimb leht

Leidsin 8a.nu vahendusel uue ronimisvideote lehekülje, kus saab vaadata hea kvaliteediga videoid alpinismist boulderingini. Aadress on www.videoclimb.com.

kolmapäev, aprill 01, 2009

No Fishing kuldkala tegemisest

Panin netti üles video filmi "No Fishing" rääkiva kuldkala tegemisest. Filmis oli nimelt vaja, et peategelane, rääkiv kuldkala, ajaks juttu kalamehega, kes ta veest välja sikutab. Kala pidi rääkima käes olles, siputama ja jutustama korvis ning mehe kodus lõikelaua peal. Otsustasin teha filmimise tarbeks zhelatiinist mudeli, mida saab kasutada üldkaadrites ning alusena lähivõtetes. Lähivõtete juures, kus kala pidi mehe käes olema, oli kavas kasutada pea asendust, st. kala keha jääks samaks ning rääkiv pea tuleks sujuvalt selle külge istutada. Pea ühendamiseks tuli teha kaamera trackimist, mille markeritena kasutasin nööpnõelu (hea zhelatiini sisse suruda, kokku ~10 markerit). Kala mudel sai üldjoontes ehitatud zhelatiinist mudeli järgi, veidi erinev sai värviskeem ning silmad muutusid sinisest roheliseks :) Korvis ja lõikelaual on kala üleni animeeritud, mudelit kasutasime vaid kaadris, kus naine paneb kala lauale.

Tekstuuridest kasutasin diffuse/specular, erinevaid sss ning opacity map'i. Materjal oli sss põhine. Valgustamiseks kasutasin suvalist hdr panoraami, mille värvid vastasid enam-vähem filmitavale ümbrusele.

Komposiitimisel tuli omajagu vaeva näha käe välja lõikumisega kala eest ning varjude sobitamisega kala peale. Peita tuli ka osad markerid ning kala mudeli väljaulatuvad osad. Kui täpsemalt uurida, siis leiab mõnest kaadrist siiski veel välgatavaid markereid :)

Juttu teema kohta saab lugeda ka filmposti foorumist.

Hea kvaliteediga kala sisaldavaid klippe saab alla laadida siit:
LINGID HETKEL MAAS!
Klipp 1
Klipp 2
Klipp 3
Klipp 4
Klipp 5
Klipp 6
Klipp 7

pühapäev, märts 29, 2009

Levels on väga kasulik!

Tuleb tunnistada, et ega ma levelite tööriistast senini suurt midagi jaganud. Kui aga tuli vajadus natuke kiirelt värve näppida, koukisin välja kunagi leitud tabeli levels tööriista omaduste kohta. Tuleb välja, et levels on värvikorrektuuri juures vaata et kõige võimsam tööriist. Sellega saab paika keerata peaaegu kõike, mis video või pildi värvide juures valesti võib olla, kontrastist valge bilansi ja värviskeemini välja.


Väike näide nässu läinud valge bilansi taastamisest vaid levelite tööriista abil:

Kaader on pärit Kinoonude uuest üliõpilaselust rääkivast muusikalist.

Uus huvitav raamat

Maagide kool -

Kui huvitav raamat!

Kaljuronimisest Horvaatias

Käisime eelmisel suvel Sloveenias ja Horvaatias kaljut ronimas, täpsemalt Osp'is ja Misja Pec'is ning Paklenica rahvuspargis. Viimases on suur hulk pikemaid (kuni 300m) ja lühemaid seinu. Enamus radu on polditud kuid on ka abironimise radasid ja ka natuke boulderingi. Misja Pec on aga Sloveenia kuulsamaid ronimiskohti.

Vaata pildialbumit!

Läksime lennukiga Riiast Milanosse, edasi rongiga Triestesse. Sealt häälega Sloveeniasse ning edasi häälega Horvaatiasse. Tagasi tulime samuti häälega.

Veidi pikemat juttu saab lugeda ka Firni kodukalt.