neljapäev, juuli 06, 2006

kaljuronimise oskussõnastik

Mis see siis on? Kaljuronimise oskussõnastik - kas meil pole juba süsteemid paigas näiteks raamatus "Matkaspordi käsiraamat" jms? Aga minu meelest ei ole ja seepärast otsustasin seda täiendada endapoolsete lisadega. Asi edeneb aeglaselt, aga esimesed n+1 kirjet on juba olemas! Ah, eks ma peamiselt enda lõbuks seda teen... et ise targemaks saada..

A

abseiling - sama mis rappelling ehk köit mööda laskumine kasutades kas oma keha (dülfer, sportlik laskumine jms.) või mõnda abivahendit (karabiin, shell/ATC, reverso, Gri-Gri vms.) On mingil määral levinud ka iseseisva ettevõtmisena, st. laskutakse laskumise enda pärast.

aid climbing - ronimisviis, mille puhul toetutakse kunstlikele julgestuspunktidele (hook´id, kaljunaelad, stopperid jms.)Kategooriad A0 kuni A6, alates A2-st ka + poolkategooriad nt. A3+. A6 - ronija kukkumisel lendab välja ka julgestusankur ja kogu tiim põkkub maapinnaga. Teadaolevalt pole sihukest rada veel läbitud. Vaata näiteks Wyoming Sheep Ranch A5+, esimene selle kategooria rada El Cap´il FA Rob Slater ja John Barbella 1984. a.

anchor - julgestusankur, belay a... soovitavalt vähemalt kolmest kindelpunktist koosnev tasakaalustatud süsteem, mis on loodud kasutades looduslikke, ajutisi või alalisi (poldid) julgestuspunkte

C

Cordelette - 5 meetrisest tugevast materjalist (perlon või spectra) 5,5mm jämedune nöör, mis on aasaks kokku seotud ja mida kasutatkse julgestusjaamade kiireks passiivseks tasakaalustamiseks. Aas klikitakse jaama elementidesse, tasakaalustatakse eeldatava tõmbe suunas ja sõlmitakse juhi- või haheksasõlmega ühtseks julgestusaasaks, kuhu klikitakse jaamakarabiin. Lisaks on ta heaks abivahendiks päästesituatsioonides või hädalaskumistel (saab juppideks lõigata ja laskumisjaamadesse jätta). Vaata ka punkti Webolette

F

Flash - raja läbimine esimesel katsel ilma ühegi kukkumiseta kuid kasutades kõike võimalikku informatsiooni, mida raja kohta on võimalik hankida. Vaata ka on-sight, red-, pink-, green-, free- ja headpoint.

Free point - raja läbimine ülaltjulgestusega peale korduvaid katseid.

G

Green point - raja läbimine esimesel katsel ülaltjulgestusega kasutades eelnevat informatsiooni raja kohta.

Gritstone - Suurbritannias levinud kõva jämedateraline liivakivi, millel ronimise iseloomulikeks tunnusteks on vaid traditsiooniliste julgestusvahendite kasutamine, hõõrdumise peal ronimine, kõrge riskiaste ja kehv ilm. Kasutatakse kaheosalist raskuskategooriat, mille esimene pool näitab raja riskiastet (mis tuleneb julgestusest või pigem selle puudumisest, kukkumise ohtlikkusest ja sellest, kui hirmus on raja läbimine esimesel korral) ja teine pool raja tehnilist keerukust. Raskeim rada on hetkel Requiem E11 7a (läbija Dave MacLeod aprillis 2006), mida kirjeldatakse kui 8c+ ronimist 12+ meetrit ülalpool viimast kehva julgestuspunkti. Kuulsaimad tegijad on Johnny Dawes, Jerry Moffat, Seb Grieve, John Dunne, Steve McClure, Leo Houlding, Neil Gresham, Robin Barker ja teised.

H

Head-point - kasutusel peamiselt Suurbritannias ja Šotimaal, tähendab raja läbimist traditsioonilise julgestusega koos eelneva harjutamisega ülaltjulgestuses. Elu liiga varajase ohtuseadmise vältimiseks tingimata vajalik.

Hangdogging - raja kohta informatsiooni kogumine laskumisel ja raja uurimine julgestuses rippudes.

O

Offwidth - kõige kardetum, vihatum, pöörasem ja "naljakam" praotüüp ronimises. Laiuselt jääb rusika (fist crack) ja kitsa kamina (squeeze chimney) vahele. Rusikaga enam jämmida ei saa ja ise sisse ei mahu - mida siis teha? Offwidth´i tehnikad on arvatavasti kõige ebaloomulikumad ja mitte-ise-pähekargavamad kogu praoronimise juures. Laias laastus jagunevad nad kaheks - leavittation (vt. märksõna) ja traditsiooniline offwidth-tehnika.

On-Sight - raja läbimine vaid selle info najal, mis on kogutud visuaalsel vaatlusel, st. on sight. Kellegi ronimise jälgimine ja muu info kogumine välistavad on-sight´i võimaluse. Raskeimad on-sight´itud sportrajad on siiani olnud 8c kategoorias, tegijateks Yuji Hirayama (White Zombie, Baltzola koobas Hispaanias 2004), Tomás Mrázek (Pata Negra, Rodellar Hispaania 2005), Patxi Usobiaga (Gaua, Lezain (Goñi valley, Navarra - Hispaania) 2005) ja Ramon Julian Puigblanque (Suma O, Cuenca Hispaania 2006, Iron Man r2, Rodellar Hispaania 2006)

P

Pink Point - madalam tase kui redpoint, raja läbimine peale korduvaid katseid ja spetsiaalselt, mitte eelnevatel katsetel paigaldatud, julgestusvahendite abil. Nimetus hakkab vaikselt käibelt kaduma, kuna radade raskusaste on jõudnud sinnamaale, kus ekspresside paigaldamine ronimise ajal muutub tehniliselt ülikeeruliseks.

R

Rack/racking - julgestusvahendite kogum, mida kasutatkse konkreetses ronimissituatsioonis, st. marsruudil. Koostatakse vastavalt vajadusele ja rajatüübile, erinevates ronimispiirkondades on välja kujunenud on standardrack'id, mille abil saab läbida valdava enamuse antud piirkonna radadest. Racking - süsteem, kuidas julgestusvahendid ja muu kolu on ronimisvöö varustusaasadele ja lisaslingidele paigutatud. Eeldatavalt peaks kõik asjad olema kergelt kättesaadavad ja efektiivselt organiseeritud. Suuremad ühikud nagu frendid, hexid, tricamid ja muud taolised on enamasti oma karabiiniga, stopperid on vastavalt suurusele paarile karabiinile kogutud.

Redpoint - raja läbimine altjulgestuses peale korduvaid katseid. Mõiste (rotpunkt) võttis 70'ndatel esimesena kasutusele ronija Kurt Albert saksamaal Frankenjura piirkonnas, tähistades punase värvilaiguga radasid, mille ta oli ilma köit koormamata ära roninud. Tema idee puhtast läbimisest levis ja oli üheks edasiviivaks jõuks vabaronimise arengus.

RP - olid pikka aega maailma väikseimad stopperid. Suurusi saab mõõta millimeetritega ja erinevalt tavalistest stopperitest ja nut´idest on nende kaabel pressitud metallipuru sisse, millest koosneb RP pea. Nimi tuleneb nende esimese valmistaja austraallase Rowland Pauligk´i initsiaalidest, kes hakkas neid valmistama oma kodus garaazhis.

RURP - Realized Ultimate Reality Piton. Kõige väiksem tööstuslikult toodetav kaljunael. Umbes postmargi suurune ja mõeldud kõige kitsamate pragude jaoks abironimises. Kannab keharaskust kuid sellest edasi on asi enam kui kahtlane. Brittide gritstone maailmas omab tähtsust kui viimane abi enne vabalangemist. Vaata ka RP.

S

SLCD - spring loaded camming device

T

Three-cam, TCU - three-camming-unit kolme labaga SLCD, veidi kergem ja kitsam kui nelja labaga variandid; sobilik kasutada kitsastes taskutes ja kergelt väljapoole laienevates pragudes, kuna on seal 4CU-dest stabiilsem.

Tri-cam - ekstsentrilise kujuga klemm, mida saab tööle rakendada nii aktiivses kui passiivses asendis. Ühel pool on tal kaks kergelt kumerduvat rööbast, teises küljes tömp teravik. Aktiivses asendis jookseb lint rööbaste vahelt läbi (kinnituspolt seespool) ning tricam kiilub selja ja ninaga kinni seda tugevamalt, mida rohkem lindist sikutada. Passiivses asendis kiilutakse tricam prakku ja lindi kinnituspolt jääb väljapoole. Sobib kasutamiseks nii vertikaalsetes pragudes, kus nina jaoks on olemas mingi kerge lohk või ebatasasus ning erinevates taskutes ja loomulikult pragudes.

W

Webolette - kasutatakse samal otstarbel mis cordelette, aga on valmistatud lindist. Lindi kaks otsa on õmmeldud aasaks, need ja lindi keskosa klikitakse jaama elementidesse, tasakaalustatakse ja tehakse sõlm peale, et moodustuks üks suur aas.

Sarnased postitused kategooriate kaupa



Lisavidina tegid Hoctro | Jack Book

0 kommentaari: